Aksaray Üniversitesi
ASÜ Engelli Öğrenci Birimi
Erişilebilirliğin Olduğu Yerde Engel Yoktur

Aksaray Üniversitesinde (ASÜ) Engelliler Günü münasebetiyle “Engel Başarıya Engel midir?” konulu bir panel ve “Engelsiz Üniversite Bayrak Ödülleri” teslim töreni gerçekleştirildi. 

- Topyekûn Bir Hayat ve Düşünüş Tarzı Değişikliği Gerekiyor -

ASÜ Konferans Salonu’ndaki etkinliğin açılışında, engelliliğin bireyden ziyade toplumun bütünü için bir imtihan anlamına geldiğini söyleyen Rektör Prof. Dr. Alpay Arıbaş, erişilebilirliğin olduğu yerde engellerin ortadan kalkacağını belirtti. Başarı ile erişilebilirlik arasındaki bağlantıya dikkat çeken Arıbaş, “Engel bir eksiklik veya kusur değil, farklılıktır. Erişilebilirliğin olduğu yerde engel ortadan kalkar ve engelin ortadan kalkması başarıyı getirir. Yani engel, başarılı olmaya engel değildir” dedi. Engelsiz bir hayat için pek çok çalışma yapıldığını ancak kısmi düzenlemelerle sorunların aşılmasının olası görünmediğini kaydeden Prof. Arıbaş, topyekûn bir hayat ve düşünüş tarzı değişikliği gerektiğini belirtti. Her alanda engelleri kaldırmak için farklı kesimlere önemli sorumluluklar düştüğünü kaydeden Arıbaş, “Bireyle başlayan dönüşüm hareketi topluma ve kurumlara sirayet etmeli. Ülkemizde bu konularda iyi işler üretiliyor. Özellikle 2000’li yıllarla birlikte engellerin ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmaların ivmesi önemli biçimde arttı. Kazanılan ivmenin daha artması gerekiyor” dedi.

- Engelsiz Kütüphanede Kaynağa Erişim Sorunu Yaşanmıyor -

Konuşmasının devamında ASÜ’de engelsiz yaşam konusunda yapılan çalışmaları anlatan ve alınan ödüllere değinen Rektör Alpay Arıbaş, “Üniversitemizde bina giriş-çıkışları, asansörler, engelli rampaları ve hissedilebilir yüzey çalışmalarının yanı sıra; sınıfların, ders materyallerinin, ders işleme süreçlerinin ve sınav uygulamalarının farklı engel gruplarına göre düzenlenmesi konularında nitelikli işler yapıldı, yapılıyor. Öte yandan, Türkiye’nin en kapsamlı engelsiz kütüphanelerinden birisi üniversitemizdedir. Ahiler Kalkınma Ajansı iş birliği ile yapılan kütüphanemizde kaynağa erişim konusunda hiçbir sorun yok. Ayrıca kütüphanemizdeki kaynaklar, bireylerin engel durumlarına özel şekilde çoğaltılabiliyor, izlenebiliyor, işitilebiliyor. Bu konuda ciddi bir altyapıya sahibiz” diye konuştu. ASÜ’nün, engelsiz yaşam konusunda yaptığı çalışmalarla Bakanlıklar ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) başta olmak üzere pek çok kurum ve kuruluş tarafından ödüllere layık görüldüğünü de söyleyen Prof. Dr. Alpay Arıbaş, alınan ödüllerin bir yandan çalışma şevkini ve azmini diğer yandan da sorumluluğu arttırdığını kaydetti. 

- ASÜ, 2023 Yılında 23 Bayrak Ödülüyle Türkiye İkincisi Oldu -

YÖK’ün, 2018 yılından bu yana üniversiteleri farklı renkteki bayraklarla ödüllendirdiğini ve alınan bayrak sayısına göre sıraladığını dile getiren Arıbaş, Turuncu Bayrağın “Mekânda Erişilebilirliği,” Yeşil Bayrağın “Eğitimde Erişilebilirliği,” Mavi Bayrağın ise “Sosyokültürel Faaliyetlerde Erişilebilirliği” temsil ettiğini belirtti. Arıbaş, bayrak ödüllerine dair şu bilgileri paylaştı: “ASÜ, ilk olarak 2018 yılında kampüsün bütünü için Turuncu Bayrak ödülü aldı. 2020 yılında iki Turuncu, bir de Yeşil Bayrak ödülü alındı. 2021 yılında yedi Turuncu ve iki Yeşil Bayrak ödülü alan ASÜ, Türkiye ikincisi oldu. 2022 yılında ise 15 Turuncu, beş Yeşil ve dokuz Mavi olmak üzere toplam 29 bayrak ödülü ve 4 program nişanı alan ASÜ, 114 üniversite arasında Türkiye birincisi oldu. Fen Bilgisi Öğretmenliği, Müzik Öğretmenliği ve Türkçe Öğretmenliği Bölümleri görme engellilerin; Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bölümü ise bedensel engellilerin erişimlerine ilişkin düzenlemeleriyle “Engelsiz Program Nişanı” alma başarısı gösterdi. 2023 yılında ise dokuzar Turuncu ve Mavi, beş Yeşil olmak üzere 23 bayrak aldık ve 56 üniversite içinde Türkiye ikincisi olduk” dedi.  

- Bakanlıklar ve Farklı Kurumlar da ASÜ’ye Ödüller Verdi -

Bayrak ödüllerinin yanı sıra, Bakanlıklar ve farklı kurumların da ASÜ’yü engelsiz çalışmaları münasebetiyle ödüllendirdiğini söyleyen Prof. Dr. Alpay Arıbaş, “2021 yılında Rektörlük Binası, Aksaray İli Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonu tarafından “Erişilebilirlik Belgesi” almaya hak kazandı. Yine aynı yıl, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından “Erişilebilir Üniversiteler” kategorisinde üçüncülük ödülüne layık görüldük. Bu ödül, yapılan halk oylamasının ardından belirlendi. 2022 yılında ise Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından verilen “Verimlilik Proje Ödülleri” kapsamında, “Engelsiz Bilgiye Bağımsız Erişim” isimli engelsiz kütüphane çalışmasıyla “Başarı Belgesi” almaya hak kazandık. ASÜ, bu çalışmasıyla, Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu tarafından da “Engelsiz Bilişim Eğitim Ödülüne” layık görüldü. Yine 2022 yılında ASÜ Rektörlük Binası, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yürütülen “Erişilebilirlik Uygulamaları” kapsamında, engelsiz çalışmaları simgeleyen yeni logonun yer aldığı “Erişilebilirlik Bayrağı” ödülüne layık görüldü. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyoruz” dedi.

- ASÜ Engelli Öğrenci Biriminde Altı Yılda 500 Aile Ağırlandı -

Düzenlenen etkinlikte ASÜ Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörü Araştırma Görevlisi Cahit Şahin de çalışmaları anlatan bir konuşma yaptı. Birimin 2009 yılında kurulduğunu ve kuruluşun hemen ardından engelli öğrencilerin problemlerini çözmek adına çalışmalara başladığını belirten Cahit Şahin, “Üniversitemizde sekiz farklı engel grubundan 60 öğrencimiz var. Engelli öğrencilerin diğer akranlarının gerisinde kalmadan, onlardan ayrışmadan, eğitim öğretim süreçlerine eşit düzeyde katılabilmelerini sağlamak için aktif biçimde iş üretiyoruz. Biz, üstlendiğimiz görevleri yerine getirirken üniversite hayatını üç ana başlık halinde değerlendiriyoruz; fiziksel erişilebilirlik, eğitim erişilebilirliği ve sosyal hayat erişilebilirliği. Bu çalışmaları bütüncül bir biçimde gerçekleştiriyoruz” dedi. Bunlara ek olarak birimin çalışma kapsamını genişlettiklerini ve Aksaray genelindeki engelli ailelerine danışmanlık hizmeti vermeye başladıklarını ifade eden Cahit Şahin, “Son altı yılda birimde 500 ailemizi ağırladık. Erişilebilirliğin olduğu yerde engel yoktur, farklılıklar vardır. Biz, farklılıkların olduğu kocaman bir aileyiz” dedi. 

- Bu Yıl Ödül Alan Birimlere Bayrak ve Belgeleri Takdim Edildi -

Yapılan konuşmaların ardından ASÜ Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörü Araştırma Görevlisi Cahit Şahin’in modere ettiği “Engel Başarıya Engel midir?” başlıklı panel icra edildi. Panelde, Müzisyen ve Sinema Sanatçısı Ersin Çimen ile Uzman Doktor Sema Karaoğlu katılımcılara hitap etti. Etkinlik, mini konser ve 2023 yılında ASÜ’ye verilen “Engelsiz Üniversite Bayrak Ödülleri” teslim töreniyle sürdü. Bu yıl ASÜ’de Turizm Fakültesi, İletişim Fakültesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Yabancı Diller Yüksekokulu, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Fen Bilimleri Enstitüsü, Sağlık Bilimleri Enstitüsü ve Yeni Sosyal Tesis “Turuncu Bayrak” ödülü aldı. “Yeşil Bayrak” ödülü alan birimler şöyle: İslami İlimler Fakültesi, Eğitim Fakültesi, Turizm Fakültesi, İletişim Fakültesi ve Yabancı Diller Yüksekokulu. “Mavi Bayrak” ödülleri de şu birimlere verildi: İslami İlimler Fakültesi, Tıp Fakültesi, Turizm Fakültesi, İletişim Fakültesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Yabancı Diller Yüksekokulu, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sağlık Bilimleri Enstitüsü.

Programın sonunda ASÜ Rektörü Alpay Arıbaş, bayrak ödülü alan birimlerin yöneticilerine belge ve bayraklarını takdim ederek, çalışmalarından dolayı tebrik etti. Etkinliği Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Köse, Aksaray Engelliler Derneği Başkanı Bekir Kaya, akademisyenler ve öğrenciler takip etti.